LJILJANOCVJETNA MAGNOLIJA

ZNAČAJKE:

Ljekovitost

KARAKTERISTIKE:

Ljiljanocvjetna magnolija (lat. Magnolia liliiflora) je listopadno drvo visoko do 30 m, široko piramidalne krošnje. Debla su jedra i čista od grana. Mladice su ljubičastocrvene i gole, a pupovi su također goli, s dvije ljuske. Listovi su veliki, jednostavni, obrnuto jajasti do eliptično jajasti, dugi 15 – 40 cm cm, široki 5,5 – 8,5 cm, dugačkoga šiljastog vrha, usko klinaste osnove i cijeloga ruba, s peteljkom dugom 1 – 1,5 cm, zadebljanom na osnovi. Listovi su odozgo tamnozeleni, goli ili neznatno dlakavi, sjajni, a odozdo svijetlozeleni i samo uz žile dlakavi i goli. Cvjetovi su čašoliki, široki oko 15 cm, bijeli, mirisavi, sa 6 – 9 mesnatih latica. Skupni plod je crvene boje, dug 14 – 20 cm. Stablo zbog mnogo vlage i zasjene cvate tijekom cijele godine, a posebice nakon ljetnih vrućina, u drugoj polovici kolovoza.

RASPROSTRANJENOST:

Raste u središnjoj i zapadnoj Kini i Japanu. Ljiljanocvjetna magnolija voli kisela tla i zasjenjene položaje, obično se uzgaja u unutrašnjim nasadima zaštićene od mraza i vjetra. Kod nas se koristi kao ukrasna biljka u parkovima i vrtovima.

RAZMNOŽAVANJE:

Razmnožava se iz sjemena, ali i reznicama te poveljenicama.

Razmnožava se povaljenicama u rano ljeto. Potrebno je da se kod mladice-poveljenice stvori korijenje, za što je potrebno 6,12, pa čak i 18 mjeseci, ukorijenjena mladica se odvaja od roditeljske biljke te se sadi u zemlju. Vrijeme sadnje je travanj. Biljku treba saditi plitko, jer korijen zakorjenjuje u površinskom sloju tla. Preduboka sadnja osnovni je razlog zbog kojeg mnoge magnolije ugibaju ili životare. Kako je korijen u površinskom sloju tla, dobro je novoposađenu biljku zasuti malčem. Razmnožavanje reznicama je otežano.

KEMIJSKE SVOJSTVA:

Kora magnolije sadrži dva polifenolna spoja: magnolol i honokiol.

LJEKOVITOST:

Kora magnolije sadrži dva polifenolna spoja: magnolol i honokiol. Ove komponente smanjuju crvenilo kože lica te poboljšavaju hidrataciju i elastična svojstva kože. Njihova primarna uloga u biljci je zaštita biljke od stresa. Takav antistresni učinak kora magnolije ima i na ljude. Točnije, magnolol i honokiol reguliraju razinu hormona kortizola, kojega u stresnim situacijama pojačano luči kora nadbubrežne žlijezde. Pojačano lučenje kortizola može uzrokovati različita nepovoljna stanja u organizmu, primjerice pojavu visokog krvnog tlaka, osteoporozu, dijabetes, pojavu hipotireoze, hormonsku neravnotežu (smanjeno lučenje hormona rasta i spolnih žlijezda) te oslabljenu aktivnost imunološkog sustava. Dakle, magnolija utječe povoljno na ljudsko raspoloženje pa se ekstrakt njezine kore može koristiti za liječenje anksioznosti, napetosti, nervoze i nesanice.

Honokiol i magnolol pokazuju jače antioksidativno djelovanje od vitamina E. Djeluju povoljno na kardiovaskularni, dišni, probavni i mišićni sustav. Bombončići za dah koji sadrže ekstrakt kore magnolije za vrijeme jedne konzumacije ubiju većinu oralnih bakterija koje uzrokuju loš zadah i propadanje zubi.

 

SISTEMATIKA:

Carstvo:  Plantae
Divizija:  Tracheophyta
Razred:  Magnoliopsida
Red:  Magnoliales
Porodica:  Magnoliaceae
Rod:  Magnolia
Vrsta: Magnolia liliiflora