OBIČNA SMREKA

(lat. Picea abies)

ZNAČAJKE:

Ljekovitost i građevinski materijal.

KARAKTERISTIKE:

Visoka smreka (obična smreka, lat. Picea abies) je crnogorična vrsta drveća iz porodice Pinaceae. Smreka je do 50 m visoko i 2 m debelo drvo. Deblo joj je vitko i ravno, punodrvno, promjera do 1 m. Grane su jače otklonjene, donje su prema dolje savinute. Krošnja je kupasta i široka ili stubasta. Grane su pršljenasto raspoređene i većinom sabljasto zakrivljene. Kora je tanka, na mladim stablima glatka, sivozelena, a na starim stablima mrkocrvena. Raspucava se u obliku okruglastih ljusaka. Pupovi su jajasto zaoštreni, mrke boje, bez smole. Korijenov sustav je plitak, tanjurast, površinski, bez središnjeg korijena, ali sa brojnim bočnim korijenima, zbog čega pati od vjetroizvala. Iglice (četine) su ravnomjerno spiralno raspoređene rombičastog poprečnog presjeka, s prugama puči na sve strane. Pri vrhu su ušiljene, duge oko 25 mm, a široke oko 1 mm. Rastu na izbočenim lisnim ožiljcima (jastučićima). Samo su odozdo raščešljane. Muški su cvatovi u obliku sitnih češera, dugi oko 2 cm, a ženski do 5 cm dugi, usmjereni prema gore. I jedni i drugi su grimizno crveni. Češeri su viseći. Prije sazrijevanja su pretežno zeleni ili crveni. U stadiju zrenja su smeđe, do 18 cm duge i 4 cm u promjeru. Nakon sazrijevanja i ispadanja sjemena, češeri otpadaju. Plodne su ljuske rombične, tj. gore sužene i prikraćene. Sjeme klija s 5 – 10 supki, koje su trokutasta presjeka. Dugo je 4-5 mm. Postoji velik broj oblika, koji rastu samonikli u šumama ili se uzgajaju u nasadima. Grančice su tanke do 50 cm dugačke i vise.

RASPROSTRANJENOST:

Raste u Sjevernoj Europi te planinskim predjelima Srednje i Južne Europe. Uzgaja se i izvan prirodnih staništa, jer raste brzo, daje kvalitetno drvo te se koriste kao božićna drvca.

Najbolje uspijeva u svježim i dubokim tlima, na ilovastim, pješčanim i rahlim zemljištima gorskog pojasa. U suhim i ekstremno vlažnim uspijeva znatno slabije. Iziskuje hladniju i vlažniju klimu.

RAZMNOŽAVANJE:

Vegetativno i sjemenkama.

KEMIJSKA SVOJSTVA:

Mlade iglice smreke sadržavaju visoku razina vitamina C.

LJEKOVITOST:

Mlade iglice smreke bogate su vitaminom C. Koristi ih se kao zdrava proljetna grickalica ili za pripremu čaja ili izradi sirupa. Smola se može žvakati kao žvakaća guma. Unutrašnji dio kore može se osušiti i samljeti te koristit kao dodatak brašnu.

GRAĐEVINSKI MATERIJAL:

Drvo smreke koristi se za izradu namještaja i gudačkih instrumenata te izradi košarica. Drvo je kvalitetno zbog lijepih godova i visokog stupnja glatkoće u obradi.

SISTEMATIKA:

Carstvo:          Plantae
Divizija:          Pinophyta
Razred:           Pinopsida
Red:                Pinales
Porodica:       Pinaceae
Rod:                Picea
Vrsta:              P. abies