RODODENDRON

(lat. Rhododendron)

ZNAČAJKE:

Otrovnost.

KARAKTERISTIKE:

Rododendron, pjenišnik ili sleč (lat. Rhododendron) je rod listopadnoh ili zimzelinih grmova i nižih stabala il porodica vrijesova (Ericaceae). Cvjetovi su mu bujni i vrlo dekorativni, gusto su skupljeni u cvjetove različitih nijansi, od crvene, ljubičaste, žute, bijele, narančaste boje. Često se uzgajaju kao ukrasne biljke i postoje ogroman broj kultivara. Uzgajaju se zbog veličanstvene ljepote cvjetova koji obilno i dugotrajno cvjetaju no neki rododendroni se kultiviraju zbog dekoratvinih listova ili kore. Korijen im je plitak, a kako ne podnose ljetne suše potrebno im je omogućiti zalijevanje prema potrebi. Otporni su na niske temperature i u pravilu ih nije potrebno orezivati.

RASPROSTRANJENOST:

Raširena je po Aziji i sjevernoameričkim planinama. Zahtijevaju dobro drenirano i humasto tlo te kisela tla.

RAZMNOŽAVANJE:

Sjemenkama i vegetativno odnosno poveljenicama i reznicama.

Razmnožava se povaljenicama u rano ljeto. Potrebno je da se kod mladice-poveljenice stvori korijenje, ukorijenjena mladica se odvaja od roditeljske biljke te se sadi u zemlju.

OTRVONOST:

Rododendron je otrovna biljka jer sadrži toksine čiji otrov djeluje paralitički na periferni i središnji živčani sustav. Postoji mogućnost otrovanja životinja koje su brstile lišće i grančice.

SISTEMATIKA:

Carstvo: Plantae
Divizija: Tracheophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Ericales
Porodica: Ericaceae
Rod: Rhododendron
Vrsta: Rhododendron